Basishoeveelheden voor een gezonde voeding per dag
4-12 jarigen | 12-20 jarigen | volw | |
brood | 3-5 sneetjes | 5-8 sneetjes | 5-7 sneetjes |
aardappelen | 1-4 stuks (50-200 g) | 4-6 stuks (200-300 g) | 3-5 stuks (150-250 g) |
groente | 2-3 groentelepels (100-150 g) | 3-4 groentelepels (150-200 g) | 3-4 groentelepels (150-250 g) |
fruit | 1-2 vruchten | 2 vruchten | 2 vruchten |
melk en melkproducten | 1 glas | 1-2 glazen | 1-3 glazen |
kaas | >1 plak | 1-2 plakken | 1-2 plakken |
vlees/kip/vis/tahoe/tempeh | 65-100 g, 50-75 g gaar | 100 g, 75 g gaar | 100 g, 75 g gaar |
vleeswaar | >1 plakje | 1-2 plakken | 1-2 plakken |
margarine of boter op brood | 5 g per sneetje brood | 5 g per sneetje brood | 5 g per sneetje brood |
margarine voor de bereiding | 15 g | 15 g | 15 g |
vocht | 1,5 L | 1,5 L | > 1,5 L |
Richtlijnen en tips voor hoeveelheden
Brood
Reken op 6 tot 8 sneden brood per dag. Er zitten ongeveer 24 sneden in 1 brood.
! Er wordt meer brood gegeten als het vers is, als het wit is of als het ‘s avonds wordt gegeten.
Beleg
- Per maaltijd 1 plak kaas en 1 plak vlees rekenen, de rest zoet
- Kaas per blok kopen en zelf schaven
- Vleeswaren per plak kopen
- Zoet beleg: per 30 personen minimaal 5 jam, 5 hagelslag (of vlokken, vruchtenhagel) en 5 pindakaas smeren
- Ook: honing, chocopasta, sandwichspread, leverpastei
- Ter afwisseling: gekookt of gebakken ei
Drinken
- Melk varieert per kamp. Reken vanaf 1 liter per 4 personen, meestal wordt er niet zoveel karnemelk gedronken
- 1 zakje thee = 5 bekers thee (of neem speciale zakjes voor een pot)
Soep (als voorgerecht of naast boterhammen)
1 liter voor 4-5 personen (aanlengen met beetje water als je tekort dreigt te hebben)
Groente
- Harde groenten (wortelen, boontjes): 1 kg voor 4-6 personen
- Slinkgroenten (prei, andijvie, spinazie): 1 kg voor 3-4 personen
- Blikgroenten: 1 blik (400 gr) voor 3 personen
- Rauwe groente: 75 g per persoon
- Sla 1 krop per 6-8 personen (als je er verder geen salade van maakt met tomaten, komkommer e.d.)
Aardappelen
1 kg voor 3-4 personen (voor stamppot meer rekenen dan voor gekookte aardappelen op zichzelf)
Rijst / pasta
- Rauw: 75-100 g per persoon. minder als je er een goed gevulde saus bij doet of kleine kinderen mee eten
- Pasta is meestal per 500 gram verpakt
- Rijst is meestal per 400 óf 1 kilo verpakt. Bij toko’s en Turkse of Marokkaanse winkels kan je ook mega-zakken kopen.
Peulvruchten
- Rauw: 75 g per persoon
- Blik: 1 L voor 2-3 personen
Jus
ca 20 g boter of 0,5 dL per persoon
Nagerecht
- 1 stuk fruit
- Vla, yoghurt, PUDDING: 2 dL per persoon
- Melk voor toetje: ook 2 dL per persoon
Pannenkoeken (als hoofdgerecht)
2-3 pannenkoeken per persoon
* Ik weet niet wat de oorspronkelijke bron is van deze informatie. Het basisgedeelte is me ooit op een papiertje in de hand gedrukt en ik heb er op eigen ervaring het een en ander aan gewijzigd en aangevuld.