Richtlijnen


 Basishoeveelheden voor een gezonde voeding per daglunchbuffet2

4-12 jarigen 12-20 jarigen volw
brood 3-5 sneetjes 5-8 sneetjes 5-7 sneetjes
aardappelen 1-4 stuks (50-200 g) 4-6 stuks (200-300 g) 3-5 stuks (150-250 g)
groente 2-3 groentelepels (100-150 g) 3-4 groentelepels (150-200 g) 3-4 groentelepels (150-250 g)
fruit 1-2 vruchten 2 vruchten 2 vruchten
melk en melkproducten 1 glas 1-2 glazen 1-3 glazen
kaas >1 plak 1-2 plakken 1-2 plakken
vlees/kip/vis/tahoe/tempeh 65-100 g, 50-75 g gaar 100 g, 75 g gaar 100 g, 75 g gaar
vleeswaar >1 plakje 1-2 plakken 1-2 plakken
margarine of boter op brood  5 g per sneetje brood 5 g per sneetje brood 5 g per sneetje brood
margarine voor de bereiding 15 g 15 g 15 g
vocht 1,5 L 1,5 L > 1,5 L

Richtlijnen en tips voor hoeveelheden

Brood

Reken op 6 tot 8 sneden brood per dag. Er zitten ongeveer 24 sneden in 1 brood.

! Er wordt meer brood gegeten als het vers is, als het wit is of als het ‘s avonds wordt gegeten.

lepelsboterhamsmeersessie

Veel boterhammen smeren gaat snel met een lepel

Beleg

  • Per maaltijd 1 plak kaas en 1 plak vlees rekenen, de rest zoet
    • Kaas per blok kopen en zelf schaven
    • Vleeswaren per plak kopen
    • Zoet beleg: per 30 personen minimaal 5 jam, 5 hagelslag (of vlokken, vruchtenhagel) en 5 pindakaas smeren
    • Ook: honing, chocopasta, sandwichspread, leverpastei
    • Ter afwisseling: gekookt of gebakken ei

 

Drinken

  • Melk varieert per kamp. Reken vanaf 1 liter per 4 personen, meestal wordt er niet zoveel karnemelk gedronken
  • 1 zakje thee = 5 bekers thee (of neem speciale zakjes voor een pot)

 

Soep (als voorgerecht of naast boterhammen)

1 liter voor 4-5 personen (aanlengen met beetje water als je tekort dreigt te hebben)

Groente

  • Harde groenten (wortelen, boontjes): 1 kg voor 4-6 personen
  • Slinkgroenten (prei, andijvie, spinazie): 1 kg voor 3-4 personen
  • Blikgroenten: 1 blik (400 gr) voor 3 personen
  • Rauwe groente: 75 g per persoon
  • Sla 1 krop per 6-8 personen (als je er verder geen salade van maakt met tomaten, komkommer e.d.)

 

Aardappelenboodschappenlidl

1 kg voor 3-4 personen (voor stamppot meer rekenen dan voor gekookte aardappelen op zichzelf)

Rijst / pasta

  • Rauw: 75-100 g per persoon. minder als je er een goed gevulde saus bij doet of kleine kinderen mee eten
    • Pasta is meestal per 500 gram verpakt
    • Rijst is meestal per 400 óf 1 kilo verpakt. Bij toko’s en Turkse of Marokkaanse winkels kan je ook mega-zakken kopen.

 

Peulvruchten

  • Rauw: 75 g per persoon
  • Blik: 1 L voor 2-3 personen

 

Jus

ca 20 g boter of 0,5 dL per persoon

Nagerecht

  • 1 stuk fruit
  • Vla, yoghurt, PUDDING: 2 dL per persoon
  • Melk voor toetje: ook 2 dL per persoon

 

Pannenkoeken (als hoofdgerecht)

2-3 pannenkoeken per persoon

 

 

* Ik weet niet wat de oorspronkelijke bron is van deze informatie. Het basisgedeelte is me ooit op een papiertje in de hand gedrukt en ik heb er op eigen ervaring het een en ander aan gewijzigd en aangevuld.