Salade Nicoise


Gas vergeten bij te vullen? Of slechts één miezerig pitje ter beschiking? Geen stress, want je kan prima eten zonder al je pannen te gebruiken. Echt lekker voor een zomerse dag, dan heeft er niemand zin in bijvoorbeeld stamppot, maar juist in iets lichts!

Over de inhoud van de Salade Nicoise zijn de mensen het voorlopig nog niet eens. Gooi er ook vooral maar in wat je aan restjes hebt en laat weg waar je niet van houdt. Als je moeilijke eters in de groep hebt zou je zelfs nog een soort van buffet kunnen beginnen.

Ingrediënten: (voor 20 personen)
- 4 kroppensla (liever geen ijsbergsla, botersla heeft de voorkeur)
- 20 tomaten
- 5 blikjes tonijn
- Potje olijfjes (naar eigen inzicht)
- 1,2 kilo sperziebonen
- 20 eieren

Naar smaak toe te voegen: blikjes ansjovis, gekookte (nieuwe) aardappelen, artisjokkenhartjes, komkommer, paprika, rode ui, kappertjes etc.

Voor de vinaigrette:
- 12 el olijfolie
- 4 el (balsamico) azijn
- 4 gesnipperde sjalotjes
- Zout en peper naar smaak

Je mag naar hartenlust smokkelen met de hoeveelheden!

Bereiding:
Kook de eieren, ongeveer 8 minuten. Laat ze schrikken en snij ze door de lengte in vieren. Als je verse sperziebonen hebt: zet water op met een beetje zout, haal de puntjes er af en kook ongeveer 12 minuten. Laat dan afkoelen.
Snij de tomaten (en evt andere groenten) ook in mooie partjes. Laat het blikje tonijn uitlekken.
Klop de vinaigrette.

Serveren: zelf doe ik niet zo moeilijk en gooi alles bij elkaar en hutsel de boel met vinaigrette erbij door elkaar. Je kunt natuurlijk ook mooi aan opmaken (zie plaatje), hussel de vinaigrette dan door de sla, leg die op een bord of schaal en decoreer de sla met tomaten, tonijn, eieren, olijfjes en de rest.

Erbij, voor de echte hongerige magen: turks brood of stokbrood. Met daarbij zelfgemaakte kruidenboter of knoflooksaus?