Hike nasi


Of gewoon op een groepsweekend of andere avond. Nasi wordt op veel groepen na of tijdens de hike gegeten. Het is makkelijk door één of twee personen te bereiden, vult lekker en je hoeft er in al je vermoeidheid niet veel over na te denken: gewoon naar binnen schuiven en door!

Met Indisch eten heeft deze nasi overigens niets meer te maken, want voor opbakken heb je zelfs geen tijd. Maar goed, dat interesseert hongerige hikers waarschijnlijk totaal niet:p

Ingrediënten
1 persoon
20 personen
Basmatirijst*
75 gram
2 kilo
Chicken
60 gram
1,3 kilo
Nasi kruidenmix
0,25 zakje
6 zakjes
Uien
0,5
10
Nasi groentenmix
100 gram
2 kilo
Soepgroenten
75 gram
2 kilo
Eieren
0,5
12
Knoflook
0,5 teentje
1 bol
Voor erbij:
Flesje Ketjap
1
Sambal
1
K&K satésaus van de Wycko,
2 grote emmers
Kroepoek
0,2
4 zakjes

* Basmatirijst heeft dezelfde voedingswaarde als zilvervliesrijst, maar de smaak van witte rijst zonder dat het pap wordt!

Lekker om toe te voegen: paprika en/of champignons.

Bereiding:

Zet een grote pan water op met een snuf zout, hierin wordt later de rijst gekookt. Zet ook een grote(re) pan op het vuur en schenk hier een scheut olie in. Alle voorgesneden groenten gooi je erbij, laat gaar worden op een lage pit en roer zo nu en dan.
Terwijl de soepgroenten slinken snij je de uien en knoflook fijn en bak je ze met wat olie glazig in een braadpan. Ondertussen snij je de kipfilet in blokjes (1 bij 2 cm). Deze mogen ook meteen in de braadpan erbij. Bak zo dat ze goed gaar zijn, maar ook weer niet doorbakken!

Kookt het water al? In tegenstelling tot pasta wacht rijst wel, sterker nog: de meeste rijstsoorten moeten nog 10 minuten ‘rusten’. Kook de rijst volgens de verpakking, maar wel 2 minuten korter.

Wanneer de groenten in de grote pan zo ongeveer wel gaar zijn doe je de kip erbij. (Zonodig hou je wel groentenmengsel en rijst apart voor vega’s!!) Kruidenmixzakjes erbij (géén extra vocht, ook zal beweert de verpakking van wel) en roeren.

Bak de eieren, er kunnen er best een paar tegelijk in de pan. Hou ze warm via de oldskoolpannenkoekenwarmhoudmethode. Die ken je wel: pan met heet water, bord voor de eieren erop en daarboven een deksel.

Waarschijnlijk heeft de rijst nu wel gekookt en 10 minuten gestaan; meng deze dan met het groentenmengsel.

Iedereen kan nu opscheppen: hup een schep nasi en desgewenst gebakken ei, kroepoek, sambal en/of ketjap erbij. Heel lekker om er schijfjes komkommer bij te eten!

 

Vega?

Geef de vega’s een ruimere portie gebakken ei dan de vleeseters, of juist een gekookt ei. Ook lekker om cashewnoten of pinda’s erbij te geven.

 

Thema?

Eet met stokjes, even klungelen en daarna gaat het prima!