Tabouleh


tabouleh parelcouscousOf taboelé, tabbouleh, etc. Meer dan schrijfwijzes zijn er bereidingswijzes van deze lekkere arabische salade! Niet zo gek, want deze salade heeft geen eenduidige oorsprong. Ik noem hem altijd Libanees, maar een snel rondje googlen leert dat hij ook op duikt in Syrie, Armenië en zelfs Turkije. Nu dus wellicht ook op jouw zomerkamp;)

Leuk in een Arabisch thema, maar ook lekker bij de barbecue! Het is een lekker frisse salade, die je met feta erbij zelfs als maaltijdsalade zou kunnen eten op zo’n extreem hete dag dat je alleen iets lichts wil.

Het fijne van bulghur is dat hij welt in afgepast gekookt water, dus dat scheelt weer gas! Bulgur vind ik een fijn alternatief voor couscous (vergelijkbare bereidingswijze), dat vind ik meestal zo droog in een salade, bulghur is wat plakkeriger.
Oja en de meeste supermarkten zullen het niet in het standaardassortiment hebben zitten, maar het is echt een ritje naar de Turkse of Marokkaanse winkel waard! Sla je daar meteen van die grote bossen munt en peterselie in, echte verse zachte feta, heerlijke smaakvolle tomaten, vers gebakken brood en ander lekkers waarin de supermarkt niet in voorziet, dan wordt je meteen veel gelukkiger en de kampbegroting lacht mee! Yes, een extra rondje ijsjes voor de kinderen!Ingrediënten*

(bbq-bijgerecht voor 10-20 personen of als maaltijdsalade voor 6-8 personen)

  • 600 gram bulgur
  • 4 komkommers
  • kilo tomaten
  • 8 stengels lente-ui/bosui
  • 4 bossen platte peterselie (of 10 uit de supermarkt)
  • 3 bossen munt (of 8 uit de supermarkt)
  • sap van 6 limoenen of 3 citroenen
  • scheut olijfolie
  • zout & peper

Eventueel: 
Feta, olijfjes, gegrilde paprika, gedroogde abrikozen, knoflook

Bereiding:

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Zodra het kookt: gas uit, bulghur erbij en ongeveer 15-25 minuten laten wellen. Af en toe proeven, het moet niet te hard zijn, maar ook weer niet papperig. Dan afgieten en goed laten afkoelen. Veel roeren! Neem hier wel even de tijd voor, doe het bijvoorbeeld ‘s middags al, want als je de frisse kruiden en groente door warme bulghur roert wordt het vieze pap.
Haal het vocht en de pitjes uit de komkommers en de tomaten en snij ze fijn. Snij ook de bosui in dunne ringetjes. De peterselie en de munt snij je grof. Voor het aangename mondgevoel verwijder je wel eerst de steeltje. Pers de limoenen of citroenen uit.

Als de bulghur goed is afgekoeld, roer je er de olijfolie en het limoen/citroensap door. Dan schep je voorzichtig de stukjes tomaten, komkommer en bosui door. Breng op smaak met zout en peper. Vlak voor het serveren schepje je de peterselie en munt erdoor!

Lekker met:
– Feta (als vegetarische maaltijdsalade) en turks brood
– Mooi stuk vlees
– Als bijgerecht bij de bbq* Je mag hier mee knoeien hoor! Want deze bereidingswijze is geenszins de absolute waarheid, zoals Hollanders ook allemaal andere ideeën hebben over de ideale appeltaart en Italianen over lasagne. Schrik niet van de hoeveelheid kruiden, zie de kruiden gewoon als slabladeren!

PS Teveel bulghur gemaakt? Of juist feta over? Maak dan eens dit heerlijke  vega-gerechtje: Gevulde tomaatjes met bulghur en feta! Ook zonder oven is het heerlijk hoor!