De Gehaktbal


Over gehaktballen heeft iedereen wel een mening. Iedereen is een bepaalde gehaktbal van huis uit gewend geraakt en over smaak valt al helemaal niet te twisten. Zelf vind ik mosterd, ketjap en een fijn gesneden uitje onontbeerlijk, maar wie ben ik?

Mijn huidige lievelingsgehaktbal is gebaseerd op de ‘Gehaktbal van de Librije‘ uit de Allerhande. Het recept nadert de perfectie, dus waarom zou je in godsnaam een eigen variant bedenken? Nou ik vind hem VEEL te zout, een eetlepel zout voor vier personen, gek!!! En dan het stoven in de bouillon, dat duurt te lang. Ik ben niet zozeer ongeduldig, als dat ik het zonde van het gas vind. En van gewoon bakken worden ze net zo goed koningslekker!

Ingrediënten (voor 20 personen)
- 2 kilo gehakt
- 10 el ketjap manis
- 8 el grove mosterd
- Zout naar smaak (bijv 2 afgestreken theelepels)
- 3 el cayenne peper
- 10 eieren
- 350 gram paneermeel
- 4 uien
- pakje bakboter

Zorg dat je ook een paar grote koekenpannen hebt, of begin op tijd en bak kleinere porties. Dan warm je ze last minute allemaal weer op.

Bereiding:
Snij de uien fijn. Meng alle ingrediënten (behalve de boter) in een grote kom en kneed het goed door. (Geen grote kom voorhanden? Splits de hoeveelheden dan in tweeën, wel secuur doen hoor!) Draai er dan 20 gelijke ballen van. Zet ze een halfuur in de koelkast, met wat folie erover heen.

Laat dan een ruime hoeveelheid boter smelten in de pan. Doe zoveel gehaktballen als passen in de pan en bak op een medium vuurtje aan alle kanten bruin. Dan zet je het vuur laag en laat je ze langzaam garen, draai ze regelmatig om. Afhankelijk van de grootte, je pan en hoe hoog het gas staat zal het 15-30 minuten duren tot ze gaar zijn.

Tips:

  • Proeven? Maak van een klein beetje gehakt een hamburgertje en bak die snel. Proeven en zonodig verder op smaak brengen.
  • Gas bijna op of weinig tijd? Maak dan bijvoorbeeld hamburgertjes of kleine balletjes.
  • Thema? Vul de binnenkant van de gehakt bal met een blokje feta of maak juist een ‘Italiaanse’ bal, door het gehakt te voorzien van gedroogde oregano en basilicum en fijngesneden zongedroogde tomaatjes.
  • Jus? Van gehaktballen komt de lekkerste! Schraap het aanbaksel los, gooi er wat boter bij en een beetje water en roeren maar!
  • Maak ook eens de gehaktbal kiekeboe van de Eurokok!

Waarbij te eten?

  • Classic, met gekookte/gekookte aardappelen en groente naar keuze 
  • Bij andijviestamppot 
  • Met basmatirijst, sperziebonen of broccoli, sla en pindasaus
  • Na een wild feest, met een grote klodder mayonaise 
  • Een bal over? Ook koud lekker op brood met bijv tomaat en ijsbergsla

Geef jouw suggestie ook door!