Andijviestamppot


You love it or you hate it. Maar wat mij betreft één van de fijnste maaltijden: andijviestamppot!!! Op een kamp kan je het jezelf vreselijk moeilijk maken of vreselijk makkelijk. Met de optie vreselijk makkelijk lever je wel wat in op de smaak, maar bespaar je tijd en energie. Even wat overwegingen op een rij

Aardappels vs puree uit een pakje
Natuurlijk zijn vers geschilde aardappels veel lekkerder, maar als je voor 40 man aardappels gaat schillen en vervolgens aan de kook moet brengen, dan praten we over uren werk. Een pakje betekent: water aan de kook en poeder erdoor.

Verse andijvie vs voorgesneden
Ik geef toe: dit is een twijfelgeval. Wie de hand op de knip wil houden wast en snijdt de eigen versie andijvie. Maar wanneer je geen kookstaf achter de hand hebt zou ik de voorgesneden variant kiezen.

Worst vs gehaktbal
Een gehaktbal hoort natuurlijk bij andijviestamppot, maar een rookworst smaakt er eigenlijk net zo goed bij! Met een rookworst bespaar je jezelf ballen draaien, bakken en heel veel afwas.
Voor wie echt weinig tijd heeft (of weinig zin in afwas!): blokjes kaas zijn ook hartstikke lekker erdoor. Alle voedingswaarden zijn gedekt en om de vegetariërs hoef je je ook niet meer druk te maken!

Ingrediënten voor 10 personen:
- 3,5 kilo aardappels (250 a 350 gram pp) of 1 kilo pureepoeder (ga uit van grammen, niet van portiesuggesties op de verpakking, een scoutingmaag heeft veel meer trek!)
- 5 rookworsten of check de ingrediënten voor een lekkere gehaktbal
- 1,5 kilo voorgesneden andijvie of 2 kilo ongesneden andijvie
- Evt jus (van de gehaktballen of uit een zakje) 
- Optioneel: 300 gram spekjes
Als je met echte aardappels werk:
- 0,5 liter melk
- 125 gram roomboter
- zout & peper

Klassieke bereiding:
1. Begin op tijd! Zet een pan water met een flinke scheut zout op. Schil alle aardappelen en snij ze in gelijke delen, zodat ze straks ook gelijk gaar zijn. Hoe kleiner, hoe eerder gaar. De aardappelen kunnen meteen de pan in. Wanneer het water kookt: 20 a 30 minuten bijhouden, tussentijds prikken! Laat ze niet te gaar worden want je kunt nooit goed afgieten met zoveel aardappels.
2. Was de andijvie goed en snij deze in fijne reepjes.
3. Bak de spekjes uit in hun eigen vet en zet ze apart.
4. Als je jus uit een pakje maakt: dit is het moment.
5. Giet de aardappelen af en doe de andijvie erbij. Giet de melk erover en de roomboter in kleine stukjes. Stampen maar!
6. Spekjes er door roeren en proeven of er zout of peper bij moet. Klaar!

Snelle optie:
1. Via de verpakking uitrekenen hoeveel water je op moet zetten. Zet dit water op in een ruime pan.
2. Maak alvast de jus en bak eventueel de spekjes uit in hun eigen vet.
3. Als het water kookt: gas uit en pureepoeder erdoorheen. Roeren en vervolgens de fijngesneden andijvie erbij doen en roeren. Spekjes erdoor roeren en klaar!

NB De rookworsten, gehaktballen en/of kaas zijn niet in het recept opgenomen, houdt hier rekening mee in je planning!