Kruidenboter


Bah, jij koopt toch niet zo’n vies wegwerpbakje uit de supermarkt? Daar zit geen echte boter in en geen echte kruiden. Het gevolg: bijna niemand eet het en je zult het weg moeten gooien. Een scout is goed voor de natuur, wij gooien geen eten weg maar maken het gewoon super lekker!
Geen zin om te prakken? Dit is een superleuk werkje voor kinderen om te doen!

Ingrediënten 

(voldoende bij een BBQ met 20 personen)

  • pakje roomboter
  • verse peterselie (ongeveer tweederde van een echte bos, of 1 plantje van de supermarkt),
  • 10 blaadjes basilicum
  • bosje/plantje bieslook (supermarktplant precies genoeg of helft van een echte bos)
  • 5 blaadjes munt
  • 5 tenen knoflook (of veel meer!!)
  • 1 tl citroensap
  • snufje zout
  • royaal versgemalen peper

 

Bereiding:

Het pakje roomboter ongeveer een half uur van tevoren uit de koeling halen om zacht te worden. Bij minder geduld: enkele minuten in de volle zon of vlakbij het kampvuur leggen. Let er goed op dat de boter niet TE zacht wordt, want dan word het niet meer lekker. Ik hak de boter vaak al meteen in brokken van 1 bij 2 cm ongeveer, dat maakt het zacht worden en prakken en verdeling van de kruiden makkelijker.
Peterselie fijn hakken (mooi takje apart houden voor garnering!), zorg er voor dat de steeltjes er niet tussen zitten. Is even een werkje, maar wel veel lekkerder. Bieslook hakken (of evt knippen, de luie huisvrouwen methode:p, wel met hygiënische en zeer scherpe schaar anders worden de randjes snel bruin), Basilicum en munt heeeeeeel fijn hakken, zeker de munt!! Die is voor het frisse effect, maar moet subtiel blijven!!!

Knoflook persen of hakken, ik vind grof lekker, maar dat ligt aan het publiek wat jij doet. Alle kruiden drapeer je dan over de boter in brokken, daarover sprenkel je ongeveer een eetlepel citroensap (tegen bruin worden van de groene kruiden), een snufje zout en hele veel vers gemalen peper erover. Nu lekker prakken!

Wat betreft koelen: het ligt eraan hoe hard of zacht hij nog is en wanneer jullie gaan eten. In elk geval uiterlijk half uur voor serveren uit de koelkast anders kun je niet relaxt smeren…


2 Gedachten over “Kruidenboter

Commentaren gesloten.