Bisschopswijn en Gloeiwijn (glühwein)


Laat ik als warme-wijn-purist eerst maar eens een misverstand uit de wereld helpen: bisschopswijn en gloeiwijn lijken op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Het verschil zit hem in de citroen in de gloeiwijn. Bisschopswijn drink je met Sinterklaas en gloeiwijn met kerst. Trouwens, vinden jullie gloeiwijn trouwens ook niet veel gezelliger klinken dan glühwein?

Hmmm pakjesavond is niet compleet zonder bisschopswijn, maar pas op! De wijn kookt niet, dus er zit nog net zoveel alcohol in:-) Proost!

Er is overigens ook vieze kant en klare gloeiwijn te koop, maar dat is nergens voor nodig. Je hebt namelijk altijd zelf nog vieze rode wijn staan die je cadeau hebt gekregen o.i.d. en die kan je prima gebruiken voor de warme wijn. Dát is pas goedkoop!

 

Behoefte aan een alcoholvrije variant? Al researchend kwam ik recepten tegen waarbij de wijn wordt vervangen door (vlier-)bessensap. Ik heb het nooit geprobeerd. Jij wel? Ik ben zeer benieuwd of dat wat is!!

 

Bisschopswijn

Ingrediënten (per 20 glaasjes)

  • 2,25 liter rode wijn (dus 3 reguliere flessen van 0,75 l)
  • 2 schoongeboende sinaasappels (‘appeltjes van oranje’)
  • 20 kruidnagels (of meer)
  • 3 kaneelstokjes
  • Evt theelepel gemalen koriander
  • Evt 50 – 150 gram (riet-)suiker

 

Bereiding

Prik de kruidnagels in de schil van de sinaasappel.

Leg alle ingrediënten – behalve de suiker – in de pan en schenk de wijn erbij. Zet op een zeer lage pit en laat zachtjes sudderen. De wijn mag NIET aan de kook raken.

Ongeveer een uur voor het serveren proef je wijn even. Bepaal dan of de wijn suiker nodig heeft. Zo ja, voeg dan een eetlepel suiker toe. Even goed roeren tot de suiker is opgelost, weer proeven en wederom bepalen of de bisschopswijn nu de ideale smaak heeft.

 

 

 

Gloeiwijn (glühwein)

Ingrediënten (per 6-8 glaasjes)

  • 2,25 liter rode wijn (dus 3 reguliere flessen van 0,75 l)
  • 2 schoongeboende sinaasappels 
  • 2 schoongeboende citroenen
  • 20 kruidnagels (of meer)
  • 3 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • Evt 50 – 150 gram (riet-)suiker
  • evt 5 kardamompeulen

 

Bereiding

Prik de kruidnagels in de schil van de sinaasappels en de citroenen.

Leg alle ingrediënten – behalve de suiker – in de pan en schenk de wijn erbij. Zet op een zeer lage pit en laat zachtjes sudderen. De wijn mag NIET aan de kook raken.

Ongeveer een uur voor het serveren proef je wijn even. Bepaal dan of de wijn suiker nodig heeft. Zo ja, voeg dan een eetlepel suiker toe. Even goed roeren tot de suiker is opgelost, weer proeven en wederom bepalen of de bisschopswijn nu de ideale smaak heeft.