Wraps, daar hebben we het al eerder over gehad. Maar ik maak ook vaak wraps als hapje bij een barbecue, feestje als lunch of picknick. Over wrappizza’s zal ik ook nog eens wat schrijven!
De onderstaande wraps kun je in plakjes snijden als hapje, of gewoon de rol door midden en inpakken in zilverfolie voor onderweg! Scoutinghapje? Jazeker, misschien dat er te ingewikkelde smaakcombinaties tussen zitten voor jonge kinderen en zijn de ingrediënten wat duurder, maar de culinair-gevorderde explo en het gemiddelde stamlid houdt wel van wat lekkers!
Basisrecept
Beleg de wrap (zo uit de verpakking, niet opwarmen oid) in met één van de onderstaande combinaties of je eigen lievelingssmaak. Laat een deel van de wrap onbesmeerd, anders is het straks zo onhandig om te eten!
Rol de wrap zeer strak op en fixeer hem met folie (huishoud of zilver, maakt niet uit).
Hoeveelheden:
In de recepten hieronder geef ik ingrediënten op voor één grote wrap (diameter 25 cm). Je kan het zo veel mogelijk vermenigvuldigen als je nodig hebt.
Als hapje zou ik de hoeveelheden afstemmen op de andere hapjes, als hoofdmaaltijd is het fijn om 2 a 3 wraps te combineren met een salade.
Koud!
Wanneer de wrap als borrelhapje (in plakjes dus) wil serveren, leg hem dan even in de koelkast. Door het stijf worden valt hij dan niet uit elkaar bij het snijden!
Warm!
Als je de wrap wil verwarmen kun je hem in 3 lagen aluminium folie verpakken en 10 minuten bij 200 graden verwarmen in de oven. In het kampvuur kan ook: doe er dan 5 lagen aluminiumfolie omheen en leg hem (afhankelijk van de temperatuur) 5-15 minuten in de hete kooltjes.
Negen ideeën om je wrap te beleggen:
1. Classic 1: zalm-ijsbergsla-roomkaas (koud)
- 100 gram gerookte zalm
- handje grofgesneden ijsbergsla
- 2 a 3 eetlepels roomkaas
- evt: grofgehakte peterselie of bieslook
- evt versgemalen peper
Besmeer de wrap met roomkaas, beleg hem met zalm (en eventueel bieslook of peterselie) en vervolgens met ijsbergsla.
2. Classic 2: Tomaat-mozzarella-basilicum (koud of warm)
- Klein bolletje mozzarella
- 2 tomaten
- handje basilicum of 2 a 3 el groene pesto
- evt versgemalen peper
Snij de mozzarella en de tomaten in plakjes van ongeveer een halve cm dik. Beleg de wrap hier mee, daarover de basilicum of pesto en tot slot de tomaten.
3. Bieten-geitenkaas-tijm (koud of warm)
- Bietjes uit een potje, ongeveer 40 gram
- 50 gram geitenkaas
- 1 tl gedroogde tijm of 1 takje verse tijm
- versgemalen peper
Laat de bietjes uitlekken en dep ze goed droog met schoon keukenpapier. Als je verse tijm gebruikt: ris de blaadje van het takje.
Als je smeerbare geitenkaas gebruikt: besmeer de wrap en leg hierop de de plakjes bietjes. Als je niet-smeerbare geitenkaas gebruikt: leg de bietjes op de wrap en verbrokkel daarover de geitenkaas.
Vervolgens verdeel je de tijm over de geitenkaas.
4. Geitenkaas-gegrilde paprika (koud of warm)
- 50 gram smeerbare geitenkaas
- 2 gegrilde paprika’s (uit een potje)
- versgemalen peper
Laat de gegrilde paprika’s goed uitlekken en dep ze af met schoon keukenpapier.
Besmeer de wrap met de geitenkaas en leg hier vervolgens de gegrilde paprika’s op.
Variatie?
In plaats van de geitenkaas kun je ook 3 a 4 eetlepels humus (zelfgemaakt is het lekkerst!) op je wrap doen!
5. Champignon-tomatentapenade (koud of warm)
- 5-7 champignons
- 3 a 4 eetlepels tomatentapenade
- eetlepel pijnboompitjes
- eetlepel olijfolie
- versgemalen peper
Snij de champignons in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes champignons samen met pijnboompitjes. Goed droogdeppen met schoonkeukenpapier.
Besmeer de wrap met de tomatentapenade en leg daarop de champignons en pijnboompitjes.
(Let op: als je de wrap in de ijskast wil leggen: eerst even laten afkoelen!)
6. Courgette-geitenkaas -zongedroogde tomaat (koud of warm)
- Halve courgette
- 50 gram geitenkaas (stuk of smeerbaar)
- 7 a 10 zongedroogde tomaatjes
- lepel olijfolie
- versgemalen peper
- evt geroosterde pijnboompitjes
Schaaf met de kaasschaaf de courgette in dunne plakjes (in de lengte), snij de zongedroogde tomaat in kleine stukjes.
In een grillpan (of koekenpan) verhit je de olijfolie en gril je vervolgens de plakjes courgette kort.
Als je smeerbare geitenkaas hebt smeer je de wrap hier mee in, als je vaste geitenkaas hebt snij deze in dunne plakjes die je over de wrap verdeeld. Daarover de gegrilde courgette en vervolgens de zongedroogde tomaatjes en eventueel de pijnboompitjes.
7. Beenham-mosterd-creme fraiche
- 1 el creme fraiche
- 1 tl mosterd
- 75 gram beenham
- versgemalen peper
- klein handje fijngehakte bieslook
Hak de beenham en de bieslook fijn. Meng in een kommetje de beenham, bieslook, mosterd en creme fraiche met royaal peper. Besmeer de wrap ermee!
Voor wat meer pit kun je evt een halve fijn gesneden sjalot aan het mengsel toevoegen!
8. Kaas-salami-groente (warm)
- 1,5 plak kaas (of meerdere zelfgeschaafde plakjes), bijvoorkeur jong, ivm smelten!
- 2 plakken salami
- Groente naar keuze: bijv champignons, courgette, paprika, tomaat etc, of combinatie
- Evt Italiaanse kruiden
Snij de groente in dunne plakjes en bak of gril deze kort in olijfolie, vervolgens de olie goed droog deppen met schoon keukenpapier. Beleg de wrap met kaas, de groente en vervolgens de salami!
9. Ham-ei-sla (koud)
- 2 plakken ham
- 1 hardgekookt ei
- Handje sla, bijv ijsbergsla
- 2 a 3 lepels mayonaise
- versgemalen peper
- evt grofgesneden peterselie, tomaat en/of komkommer
Kook het ei en snij het in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Snij de sla in grove stukken.
Besmeer de wrap met mayonaise. Vervolgens beleg je de wrap met ham, de plakjes ei en evt de peterselie, tomaat en/of komkommer. Tot slot de sla erover.
Heb jij ook een lekkere suggestie? Zet hem als reactie hieronder!
hmmm dat klinkt heerlijk, ga ze volgende week allemaal uitproberen voor de babyshower van een vriendin, thanx
gerookte kip, appel en selerijsalade evt. wat kerrie
kruidenroomkaas, rauwe ham, pesto en bieslook